Έντομα...(πληροφορίες)

3:44 π.μ. Edit This 0 Comments »

Τα έντομα (Insecta) (εν + τομή, επειδή το σώμα τους φαίνεται να έχει τομές) είναι πολυπληθέστερη και πιο πολυποίκιλη ομοταξία των αρθροπόδων αλλά και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος) - υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ' ό, τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών!
Ορισμένες φορές αναφέρονται και ως "εξάποδα", επειδή αποτελούν την μοναδική ομοταξία της διαίρεσης των εξαπόδων στο υπόφυλο των μονοσκελών
Αρχείο:Robal.pngΤο υπόφυλο των μονοσκελών αποτελείται, εκτώς των εντόμων, από τα διπλόποδα, ταχειλόποδα, τα παυρόποδα και τα σύμφυλα. Αυτά ισχύουν στην παραδοσιακή ταξινόμηση η οποία ωστόσο θεωρείται ξεπερασμένη.

Οι διαφορές τους από τα άλλα αρθρόποδα είναι κυρίως οι δύο:
  • έχουν τρία ζέυγη ποδιών
  • έχουν συνήθως δύο ζεύγη πτερύγων στη θωρακική περιοχή (αν και ορισμένα έχουν ένα ζεύγος ή κανένα

Τα έντομα είναι τα ευρύτερα εξαπλωμένα ζώα στην ξηρά, όχι όμως και στη θάλασσα. Μόνο λίγα θαλάσσια είδη υπάρχουν. Είναι όμως κοινά σε υφάλμυρα νερά και σε παραλίες όπως και άφθονα στα γλυκά νερά. Κυμαίνονται σε μήκος από 0,2 χιλ. εώς και 30 εκ. αλλά η πλειονότητα έχει μήκος μεταξύ ενός και είκοσι χιλιοστών.
Υπάρχει ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, η Εντομολογία, που ασχολείται με αυτήν την ομάδα και τον ρόλο της στο βιολογικό πλάνο της ζωής.