Τα μέρη του άνθους...(Πληρορφορίες)...(ΚΛΑΣΣΙΚΟ)

5:10 π.μ. Edit This 0 Comments »


Αναπαραγωγή στα φυτά

Στα φυτά,η αναπαραγωγή γίνεται και με αμφιγονία και με μονογονία.Μερικά από αυτά όπως η πατάτα,μπορεί να αναπαραχθεί και με τους δύο τρόπους.

Τα φυτά που παράγουν άνθη,τα ανθόφυτα αναπαράγονται με αμφιγονία.Το άνθος παράγει τους γαμέτες που αποτελούν τον  το αναπαραγωγικό σύστημα του φυτού.Ανάλογα με το είδος των γαμετών που παράγει,ένα άνθος μπορεί να είναι αρσενικό ή θηλυκό.
    • Το αρσενικό άνθος έχει μόνο στήμονες.Οι στήμονες αποτελούνται από το νήμα και τους ανθήρες.Στους ανθήρες,βρίσκονται οι γυρεόκοκκοι,που περιέχουν τους αρσενικούς γαμέτες του φυτού.
    • Το θηλυκό άνθος περιέχει μόνο τον ύπερο.Ο ύπερος αποτελείται από το στίγμα,το στύλο και την ωοθήκη.Σην ωοθήκη βρίσκονται οι σπερματικές βλάστες οι οποίες περιέχουν τα ωάρια,δηλαδή τους θηλυκούς γαμέτες του φυτού.

    • Το τέλειο άνθος έχει στήμονες και ύπερο.Συνεπώς παράγει και αρσενικούς και θηλυκούς γαμέτες.
    Για να γίνει η γονιμοποίηση,θα πρέπει να μευαφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες,στο στίγμα του υπέρου.Η διαδιασία αυτή ονομάζεται επικονίαση και επιτυγχάμεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του ανέμου.

    Όταν φτάσει ο γυρεόκοκκος στι στίγμα του υπέρου(επικονίαση),τότε αναπτύσσεται μια προεκβολή,η οποία φτάνει στην ωοθήκη .Μέσα από την προεκβολή μεταφέρεται ο αρσενικός γαμέτης στη σπερμαστική βλάστη.Εκεί ενώνεται με το ωάριο και αποτέλεσμα να σχηματιστεί το ζυγωτό,το οποίο αναπτύσεται σε φυτικό έμβρυο.Αμέσως,η ωοθήκη αρχίζει να μεταβάλλεται σχηματίζοντας τον καρπό.Στον καρπό,περικλείονται ένα ή περισσότερα σπέρματα.Κάθε σπέρμα περικλείει ένα φυτικό έμβρυο,από το οποίο θα προκύψει τον νέο φυτό.