Οι πεταλούδες...τα μυρμήγκια...(πληροφορίες) (ΟΛΟΗΜΕΡΟ)

4:16 π.μ. Edit This 0 Comments »

Η πεταλούδα είναι έντομο της Τάξης των Λεπιδόπτερων και ανήκει σε μία από τιςυπεροικογένειες των Hesperioidea (Εσπερίες) ή των Papilionoidea (όλες οι άλλες πεταλούδες). Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.
Ο Αντιβασιλέας, μιμητικός τύπος του ΜονάρχηΗ μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες και συχνά το μεγαλύτερο τμήμα τους παρουσιάζει περιπτώσεις σεξουαλικού διμορφισμού. Τα Λεπιδόπτερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα ομοιόνευρα, στα οποία οι τέσσερις φτερούγες παρουσιάζουν όμοιες πτυχώσεις και τα ετερόνευρα στα οποία οι πίσω φτερούγες έχουν μειωμένες πτυχώσεις.












Τα μυρμήγκια ανήκουν σε μια πολυπληθή τάξη ολομετάβολων εντόμων (έντομα που παρουσιάζουν πάντα νυμφικό στάδιο), που είναι διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο και οικολογικά διαφοροποιημένα, τα υμενόπτερα.
Ζουν σε οργανωμένες αποικίες. Οι φωλιές τους βρίσκονται σε κορμούς δέντρων η έχουν την μορφή υπογείων θαλάμων στο έδαφος. Χαρακτηριστικό των φωλιών είναι πως πάντα πάνω από αυτές η μεγαλύτερη ποσότητα χώματος είναι συγκεντρωμένη προς τον Βορρά. Εκεί ζουν οι βασίλισσες που γεννούν τα αυγά, οι εργάτριες, που είναι στείρα, άπτερα θηλυκά τα οποία αποθηκεύουν την τροφή, χτίζουν τη φωλιά, εκτρέφουν μελίγκρες, φροντίζουν τις προνύμφες. Επίσης εκεί ζουν οι προνύμφες (αναπτυξιακή μορφή μυρμηγκιών) και τέλος τα αρσενικά, τα οποία συμμετέχουν μόνο στη γονιμοποίηση. Την αποικία προστατεύουν άπτερα στείρα θηλυκά, τα μυρμήγκια στρατιώτες, τα οποία είναι μεγαλόσωμα και διαθέτουν μεγάλα σαγόνια.